Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Κέικ σιμιγδάλι

 



Υλικά:

• 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι

• ½ φλιτζάνι αλεύρι

• 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

• 3 αυγά

• ½ φλιτζάνι ζάχαρη

• 1 φλιτζάνι γιαούρτι

• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο


Για γαρνίρισμα:

• 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη καρύδα


Εκτέλεση:

Για το σιρόπι:


• Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ζάχαρη και νερό και το αφήνουμε να βράσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά μόλις πάρει βράση και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πήξει λίγο, για περίπου 20 λεπτά. Μόλις πήξει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 2 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει. Στο μεταξύ φτιάχνουμε το κέικ.


Για το κέικ:


• Βουτυρώνετε τον πάτο και τις άκρες ενός στρογγυλού ταψιού ή στρλωνετε μια λαδόκολα. 

• Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C.

• Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. 

• Σε ένα άλλο μπολ, χρησιμοποιώντας ένα μίξερ ή αναδευτήρα, χτυπήστε μαζί τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το λάδι, ανακατεύουμε καλά. 


• Τώρα προσθέστε τα ξηρά υλικά και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν όλα.

• Ρίξτε το μείγμα στο ταψί που έχετε ετοιμάσει και ψήστε μέχρι να ροδίσει, για περίπου 30 λεπτά. Κάντε μια δοκιμή οδοντογλυφίδας και αν βγει καθαρή, αφαιρέστε το κέικ από το φούρνο.

• Κόψτε το σε διαμάντια ή τετράγωνα.


Για συναρμολόγηση:


• Περιχύνουμε με το σιρόπι το ζεστό κέικ. Αφήστε το να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρετε.

• Πασπαλίζουμε αποξηραμένη καρύδα ή φιστίκι σε σκόνη και σερβίρουμε. 


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

• Φτιάξτε πρώτα το σιρόπι για να κρυώσει όσο φτιάχνετε το κέικ. 

• Ρίξτε κρύο σιρόπι πάνω από ζεστό κέικ για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα.  

• Είναι σημαντικό να κόψετε το κέικ σε φέτες πριν το περιχύσετε με το σιρόπι. Αυτό βοηθά το κέικ να απορροφήσει καλύτερα το σιρόπι.

• Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ξύλινο σουβλάκι  για να τρυπήσετε το κέικ πριν το ρίξετε με το σιρόπι. 

• Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι πριν το σερβίρουμε. Το καλύτερο θα ήταν να το σερβίρετε μετά από τουλάχιστον μία ώρα.


Αν το θέλετε με σοκολάτα δείτε κι αυτό:

Χιονάτη με σοκολάτα


https://e-sindages.blogspot.com/2019/08/blog-post_18.html




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου