Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Τζόλια

Τζόλια






Το σπιτικό ζυμαρικό











Υλικά:
250 γρ αλεύρι σκληρό + αλεύρι για το πλάσιμο
λίγο αλάτι
λίγο λάδι
νερό όσο πάρει για να γίνει ζυμάρι

Εκτέλεση:
Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Χωρίζουμε το ζυμάρι μας και πλάθουμε ράβδους πάχους 1εκ. 
Στη συνέχεια με ένα μαχαίρι κόβουμε σε κομματάκια ανα 2εκ περίπου.
Με τη βοήθεια ενός τρίφτη (γίνεται και χωρίς τρίφτη απευθείας στο τραπέζι αλλά δεν θα έχουν τις χαρακτηριστικές γραμμές πάνω τους) με τα 3 μας δάχτυλα (δείκτη, μέσο και παράμεσο) ρολάρουμε το κομματάκι πάνω στον τρίφτη έτσι ώστε να γίνει λεπτό και στριφογυριστό (κούφωμα).

Σε όλη τη διαδικασία πασπαλίζουμε με αλεύρι τα τζόλια για να μην κολλήσουν. Και ρίχνουμε αλεύρι και στο σκεύος που τα στοιβάζουμε.


Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό μέχρι τη μέση και το βάζουμε να βράσει με αλάτι όπως κάνουμε τα μακαρόνια.
Θέλουμε το νερό να είναι μέχρι τη μέση γιατί κατα τη βράση φουσκώνει και θα μας ξεχειλίσει αν είναι πολύ.

Τοποθετούμε τα τζόλια μας σε ένα τρυπητό και κοσκινίζουμε καλά να μην μείνει πάνω τους αλεύρι.
Όταν βράσει το νερό ρίχνουμε με τρυπητή κουτάλα 2 δόσεις (δεν τα ρίχνουμε όλα για να έχουν χώρο να βράσουν).
Χρειάζονται περίπου 20-30' βράσιμο. Δοκιμάστε ένα πριν τα βγάλετε για να μην είναι ωμά.

Σερβίρονται με ξηρή μυζήθρα και καμμένο λάδι. Βάζουμε σε ένα τηγανάκι ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει καλά, με προσοχή μην πάρει φωτιά. Ρίχνουμε την μυζήθρα να πάρει χρωματάκι και το ρίχνουμε στα βρασμένα τζόλια και ανακατεύουμε.

Tip no1: Μπορείτε να τα κοσκινίσετε και να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη καλά κλεισμένα.
Tip no2: Γίνονται εξίσου καλά και με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με την διαφορά ότι θέλει περισσότερο αλεύρι κατά την διαδικασία του "κουφώματος" γιατί κολλάει πιο πολύ.
Tip no3: Αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και θέλετε να τα βάλετε στην κατάψυξη θα πρέπει να τα τοποθετήσετε ένα ένα σε σειρά και σε στρώσεις με διαχωριστικό γιατί αλλιώς θα γίνουν μια μάζα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου