Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Μοσχαράκι Κοκκινιστό με Μακαρόνια (της Χριστίνας Γεωργιοπούλου)





Υλικά:
1 κιλό μοσχαράκι ελια,
1 ½ κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
0,5 λίτρο χυμό ντομάτας
1 ποτήρι του κρασιού ξύδι
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
2 φύλλα δάφνης
αλάτι,
πιπέρι
5-6 κόκκους μπαχάρι,
ελαιόλαδο.

Εκτελεση:
φτιαχνω κανονικα τα μακάρονια μου οπως λενε η οδηγιες τα αφηνω στην ακρη . Ροδίζω στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Μόλις πάρουν ωραίο ξανθό χρώμα, τα αφαιρώ από το λάδι και τα αφήνω σε αναμονή. Ρίχνω στην κατσαρόλα τα φύλλα της δάφνης και τους κόκκους απ’ το μπαχάρι. Στη συνέχεια, το μοσχαράκι σε μερίδες. Ας είναι και λίγο μικρότερες απ’ όσο σας τις κόβουν συνήθως. Μόλις τσιγαριστεί καλά και απ’ τις δυο πλευρές, σβήνω με το ξύδι. Περιμένω να εξατμιστεί και μόλις αρχίσει πάλι να στεγνώνει, σβήνω με το κρασί. Τα σκεπάζω για πέντε λεπτά.
Το αφήνω να ενωθεί καλά πριν ρίξω το χυμό της ντομάτας, το αλάτι και το πιπέρι. Υπάρχει λόγος που τους δίνω χρόνο και δεν τα ρίχνω όλα μαζί. Δοκιμάστε το και θα δείτε ότι μοιάζει σαν οι ίνες του κρέατος να έχουν συγκρατήσει τα καλά από κάθε υγρό υλικό. Σκεπάζω και αφήνω να βράσει. Λίγο μετά ανοίγω το καπάκι και ελέγχω τα υγρά. Αν με ικανοποιούν – δηλαδή δεν μοιάζει να στερεύουν - ρίχνω λίγα λίγα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα που είχα σε αναμονή. Λέω λίγα λίγα γιατί κάθε τόσο ανακατεύω για να συναντηθούν με το μοσχαράκι μου. Όταν προστεθούν όλα, παύω τα πολλά ανακατέματα γιατί δεν θέλω να τα λιώσω και χαμηλώνω τη φωτιά στο μεσαίο σημείο βρασμού. Βάζω πάλι το καπάκι, αφήνοντας μια χαραμάδα ανοιχτή. Κάθε λίγο το κοιτάζω για να μη μου κολλήσει κάνοντας κυκλικές κινήσεις στην κατσαρόλα. Αν τα υγρά του αρχίσουν να λιγοστεύουν και το κρέας παραμένει σκληρό, βράζω νερό και προσθέτω αλλά δεν παραλείπω να συμπληρώσω το αλάτι 5 λεπτά αφού ρίξω το νερό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου